The development of agrifood markets is marked by the need to achieve the SDGs as well as characterized by the complexity of relationships between actors in the agrifood chain. In light of these aspects, the essay highlights the crucial points of market regulation, pointing out the legislative policy choices and the legal tools aimed at balancing the three aspects of sustainable development: economic, social and environmental. The general regulative framework at EU level is completed by the implementation at local level (national, regional), to ensure the achievement of goals tailored to the territories. The new “sustainable agrifood system” beside the consolidation of environmental measures, is based on the definition of legal instruments of private law oriented by the achievement of collective interests. In this framework, legal tools aim at ensuring adequate supply of agricultural products and at the same time to guarantee the socioeconomic sustainability of businesses and a fair distribution of value; define a new perspective of competition rules, extended to the whole agri-food chain, since characterized by specific need of production and trade of agricultural products; introduce, within the CAP measures, rules for the protection of workers' rights in order to ensure business organization in compliance with all the objectives of sustainable development.
L’evoluzione dei mercati agricoli e alimentari è segnata dall’esigenza di raggiungere gli obiettivi dello sviluppo sostenibile ed è caratterizzata dalla complessità delle relazioni tra gli attori della filiera. Alla luce di questi aspetti, il saggio mette in luce gli snodi centrali della regolazione dei mercati, evidenziando le scelte di politica legislativa e gli strumenti giuridici che intervengono per bilanciare i tre aspetti dello sviluppo sostenibile, economico, sociale e ambientale. Tali strumenti prevedono un quadro regolativo generale a livello europeo e una attuazione a livello territoriale, per assicurare una soluzione mirata degli obiettivi a misura di territori. Il nuovo “sistema agroalimentare sostenibile”, accanto al consolidamento delle misure ambientali, si fonda sulla definizione di strumenti privatistici orientati dal raggiungimento di interessi di rilevanza collettiva. In questo quadro, gli strumenti giuridici tendono ad assicurare adeguati approvvigionamenti di forniture agricole, e nel contempo a garantire la sostenibilità economica e sociale delle imprese e un’equa distribuzione del valore; definiscono una nuova prospettiva di regole della concorrenza che si estendono all’intera filiera agroalimentare, caratterizzata da esigenze peculiari proprie della produzione e del commercio dei prodotti agricoli; introducono, nel quadro delle politiche agricole, misure per la tutela dei diritti dei lavoratori al fine di assicurare una organizzazione aziendale nel rispetto di tutti gli obiettivi dello sviluppo sostenibile.
Il Diritto agrario e l'evoluzione dei mercati e del lavoro
Canfora Irene
2023-01-01
Abstract
The development of agrifood markets is marked by the need to achieve the SDGs as well as characterized by the complexity of relationships between actors in the agrifood chain. In light of these aspects, the essay highlights the crucial points of market regulation, pointing out the legislative policy choices and the legal tools aimed at balancing the three aspects of sustainable development: economic, social and environmental. The general regulative framework at EU level is completed by the implementation at local level (national, regional), to ensure the achievement of goals tailored to the territories. The new “sustainable agrifood system” beside the consolidation of environmental measures, is based on the definition of legal instruments of private law oriented by the achievement of collective interests. In this framework, legal tools aim at ensuring adequate supply of agricultural products and at the same time to guarantee the socioeconomic sustainability of businesses and a fair distribution of value; define a new perspective of competition rules, extended to the whole agri-food chain, since characterized by specific need of production and trade of agricultural products; introduce, within the CAP measures, rules for the protection of workers' rights in order to ensure business organization in compliance with all the objectives of sustainable development.File | Dimensione | Formato | |
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